Omlouvám se všem zákazníkům, nepracuji ze zdravotních důvodů.

Starověká čínská masáž guasha je v reflexní terapii prakticky neznámá. Překlad tohoto pojmu: „gua“ – „pohyb v jednom směru, škrábat“, „sha“ – „špatný“ – znamená doslova "seškrábat všechno špatné". V této léčebné metodě se používá malá destička, pomocí které se ošetřují určité oblasti těla, obličeje a hlavy, včetně různých bodů a reflexních zón. Rozlišují se tři typy masáží guasha: preventivní, kosmetická a lékařsko-diagnostická.



Masáž guasha skvěle kombinuje jednoduchost provedení s výbornou účinností. Je při ní vyloučena těžká etapa přesné lokalizace místa, kterou je nutné provést například při akupunktuře nebo moxování. Také nemusíme pracně aplikovat jehlu nebo jinak působit na každý individuální bod, protože ovlivňujeme poměrně velké léčebné zóny.
Aplikaci hlavní části guasha trvá 20 až 25 minut. Vliv masáže nastává okamžitě: terapeutická oblast nejprve silně zčervená a může se objevit pálení. Na pokožce se mohou v oblastech projekce patologického procesu vyskytnout hemoragické skvrny "sha". Takovým způsobem se na pokožce ukazuje "odpad". Jsou to místa s vysokým obsahem kyseliny mléčné. Skvrny mohou být téměř černé – jedná se o tzv. "neživou" krev. Vzhled těchto skvrn může pacienta vystrašit, ale postup sám o sobě není obvykle bolestivý. Jen občas, když je patologický proces dlouhodobý a zanedbaný, jsou hemoragie velké a pacient může cítit bolest, která však zmizí bezprostředně po ukončení procedury.
Masáž zlepšuje metabolické procesy v kůži a odstraňuje toxiny. Proto se pokožka po ukončení procedury očišťuje a otírá. Masáž gua sha bývá často doplněna baňkováním a moxováním pelyňkovým doutníkem. Během dne by měl pacient pít teplou vodu, aby se toxiny mohly lépe vyplavit z těla ven. Po masáži se může vyskytnout pocit velké únavy jako třeba po cvičení: účinek masáže guasha je srovnatelný s běháním na vzdálenost 20 km. Na místě skvrn se následně vyskytují modřiny, které ovšem rychle mizí - během 2-3 dnů. Léčebná kúra zahrnuje 10 až 20 sezení, 1-2 týdně. Takové kúry je vhodné provádět jednou ročně.

Oblast působnosti masáže guasha je velmi široká:

  • při osteochondróze – zlepšuje se krevní oběh v postižených oblastech, roste tok lymfy, což pomáhá odstranit otok a s ním spojené bolesti a uvolňuje svalové křeče
  • působení na aktivní body v okolí postiženého kloubu snižuje otok okolních tkání, obnovuje normální krevní oběh a lymfatický oběh, ulevuje od bolesti, zlepšuje pohyblivost kloubů
  • při nachlazení, zánětu průdušek - působením na projekční body plic snižuje otok bronchiální sliznice, zlepšuje drenážní funkci dýchacích cest, zmírňuje dušnost a kašel
  • při zánětu žlučníku uvolňuje masáž křeče, normalizuje jeho pohyblivost, odstraňuje bolesti a zmírňuje pocit nevolnosti provádění masáže guasha na reflexních zónách zad a břicha zlepšuje krevní oběh a normalizuje lymfatický tok v pánvi, což odstraňuje krevní stáze v této oblasti, zbavuje zánětů a normalizuje funkční aktivitu pánevních orgánů, což vede k resorpci srůstů působením na jednotlivé části těla zlepšuje stav kardio-vaskulárního systému čímž snižuje krevní tlak, normalizuje srdeční tep a odstraňuje dušnost v důsledku srdečního onemocnění.

Masáž guasha zlepšuje stav pleti tím, že odstraňuje toxiny, pigmentaci či akné, čímž dochází k omlazení pokožky. Má příznivý vliv i na nervový systém: zlepšuje spánek, zmírňuje úzkost a zlepšuje chuť k jídlu zhoršenou v důsledku nervových poruch. Obecně zlepšuje stav organismu, zvyšuje tonus a odolnost vůči infekcím.

Kontraindikace k masáži guasha:

  • kožní alergie, infekční kožní nemoci,
  • snížení počtu krevních destiček, porušený povrch kůže,
  • zlomené či srůstající kosti, snížená funkce ledvin,
  • otoky při jaterní cirhóze, rozsáhlé otoky těla,
  • vysoký krevní tlak, těhotenství.